Bağkurdan SGK’ ya Geçiş Emeklilik

Bağkurdan SGK’ya Geçişin Artısı Nedir?

“İyi de düzenlemenin Bağ-Kur’lulara getirisi nedir?” diye soranlar için açıklayalım. Bağ-Kur’dan SSK’ya geçildiğinde;

– 9000 gün (bayanlar için 7200 gün) yerine 5000 ila 5975 gün civarında prim ödeyerek emekli olma,

– SSK’da emeklilik yaşı hesaplanırken sigorta giriş tarihi esas alındığından, sigortaya erken girişliler için 7-8 yıla varan erken emekliliğe hak kazanma,

– Özellikle 2000 öncesi çalışmaya başlayanlar için, SSK aylıkları %10-15 daha yüksek bağlandığından, aynı primle daha yüksek aylık alma, imkânlarından yararlanabileceksiniz.

Kimler geçmeli?

“Peki, Bağ-Kur’dan SSK’ya geçen herkes bu imkânlardan yararlanabilir mi?” diye soranlar için de açıklayalım.

– Daha az prim ödeme imkânından hemen herkes yararlanabilir.

– Daha erken emekli olma imkânından ise on binlerce, belki yüz binlerce Bağ-Kur’lu yararlanabilir.

– Daha yüksek aylık imkânından ise 2000 öncesi çalışmaya başlamış olan hemen hemen bütün Bağ-Kur’lular yararlanabilir.

İki prim birden mi ödenecek?

Okurlarımızın en sık sorduğu bir diğer soru da örneğin şirket ortaklığı devam ederken SSK’ya geçme durumunda hem Bağ-Kur hem de SSK primlerinin aynı anda ödenip ödenmeyeceği. Bir kere sosyal güvenliğin tekliği ilkesi gereği, aynı anda iki prim birden ödenmez. Yani şirket ortaklığınız veya üzerinize kayıtlı dükkân sebebiyle vergi kaydınız devam ederken, başka bir işyerinden sigortalı olduysanız, aynı tarih itibarıyla Bağ-Kur primlerinizi durdurulacak, sadece SSK’lı çalışmalarınız için prim ödenecektir.

Kendi şirketinizden sigortalı olabilir misiniz?

Bu soruyu soran çok sayıda okurumuz olduğu için hemen belirtelim; 5510 Sayılı Kanun’un 53. maddesi çok açık bir şekilde, şirket ortaklarının veya işyeri sahiplerinin aynı işyerinde sigortalı (SSK) olmalarına cevaz vermiyor. Yani bir limited şirket ortağı kendi şirketinden veya bir mağaza sahibi esnaf kendi işyerinden sigortalı olarak bildirilemez.

Fiili çalışma esastır

Son olarak kritik bir uyarı yapalım. Şirket ortaklığı veya vergi mükellefiyeti sebebiyle Bağ-Kur kaydınız devam ederken başka bir işyerinden SSK’lı olabilirsiniz. Ancak bildirildiğiniz işyerinde fiilen çalışmanız şartıyla. Yoksa bizim gösterdiğimiz yol, “Fiilen çalışmadığınız halde başka bir yerden SSK’lı bildirilebilirsiniz” şeklinde anlaşılmamalıdır. Zira fiili çalışmaya dayanmayan bildirimler SGK tarafından tespit edildiğinde iptal edilir. Aman dikkat, erken emekli olayım derken yıllarınızı heba etmeyin.

SGK’dan BAĞKUR’a geçiş avantajlı görünmüyor

SGK’dan emekli olan vatandaşlarımız Bağkur’dan emekli olan vatandaşlarımızın aldığı emekli maaşına göre %10 daha yüksek maaş alıyorlar. Ayrıca Bağkur’dan emekli olmak için gerekli gün sayısı ve ödenen pirim Bağkur’dan emekli emekli olmak için gerekli gün ve primden %10 daha az!

Bağkur’da son 5525 gün (3,5 yıl) günlerini tamamlamadan SGK’ya geçiş yapabilmektedir. Yani emekliliğe son 3,5 yıl SGK’dan sigortalı olarak çalışanlar SGK ‘dan emekli olabilmektedir.